
Om oss
Vi främjar finsk uppfinningsverksamhet och utnyttjandet av uppfinningar. I vårt arbete betonas uppfinningars centrala betydelse som den fasta kärnan i framgångsrika innovationer.
Vision
Uppfinningsstiftelsen uppmuntrar och stärker produktionen av innovationer och tidig utveckling, samt stöder framväxten av nya innovativa företag i Finland.
Missio
Uppfinningsstiftelsens uppdrag är att främja finsk uppfinningsverksamhet och utnyttjandet av uppfinningar samt att betona uppfinningarnas centrala betydelse som den hårda kärnan i framgångsrika innovationer.
.
Stiftelsen erbjuder metoder och verktyg som stöder utvärdering och utveckling av nya uppfinningar och innovationsidéer samt kopplar samman experter inom affärs- och innovationsutveckling med uppfinnare och innovatörer.
Idag
Uppfinningsstiftelsens uppdrag är att främja finsk uppfinningsverksamhet och utnyttjandet av uppfinningar. Under årens lopp har uppfinningarnas kvalitet förändrats, och allt oftare produceras uppfinningar även inom tjänster, upplevelseindustrier och affärsmodeller. Stiftelsen betonar uppfinningars centrala betydelse som den fasta kärnan i framgångsrika innovationer. Förutom individuella uppfinnare omfattar stiftelsens intressentgrupp även små och medelstora företag, startups, studenter och uppfinnare inom högskolor och anställningar.
På initiativ av stiftelsen startades 2020 projektet ”Från idé till innovation” av ELY-centralen i Sydöstra Finland, vilket lade grunden för produktionen av moderna innovationstjänster. Utvecklingen av Idearefinery-konceptet har fortskridit efter projektet genom stiftelsens egna insatser, och under 2022 söker stiftelsen finansiering för att genomföra och pilotera konceptet. Stiftelsen har också genomfört flera målmedvetna projekt för att utveckla kompetens. Dessa inkluderar en onlinekurs för att öka uppfinnarnas IPR-kunskap, skapandet av en produktutvecklarexamen för uppfinnarfokuserade utvecklare och utvecklingen av Uppfinningsveckan, som alla har fått finansiering från stiftelsen.
Stiftelsen upprätthåller Facebook-gruppen KeksintöKeidas™. Denna peer support-grupp för uppfinnare har över 1500 medlemmar. Stiftelsen informerar också om aktuella frågor via sina Facebook-, LinkedIn- och Twitter-konton.
Imorgon
Uppfinningsstiftelsen kommer också i framtiden att vara en nyckelaktör i den nationella uppfinningsoch innovationsinfrastrukturen och agera som en intresseorganisation för uppfinnare och innovatörer. Stiftelsen skapar Idearefinery™-modellen, en kunskapsresurs och en tjänsteplattform för att stödja innovatörer.
Den Idearefinery™-tjänst som utvecklades på initiativ och åtgärder från stiftelsen kommer att implementeras genom pilotprojekt i olika regioner. Baserat på de erfarenheter som erhålls kommer konceptet att vidareutvecklas och tjänsten kommer att utvidgas till att täcka hela landet. Regionala innovationsrådgivare, affärsexperter och andra ämnesexperter är nyckelpartners i genomförandet av Idearefinery™-tjänsten. Stiftelsen utvecklar och utvidgar detta nätverk och söker aktivt nya partners att ansluta sig.
Genomförandet av InnoSuomi-tävlingarna kommer att fortsätta regionalt, tematiskt eller med fokusgrupper, och finansieringsbasen för verksamheten kommer att utvidgas. Kommunikation, kunskapsproduktion och påverkansarbete kommer att fortsätta.
Stiftelsen söker finansiering för genomförandet och driften av Idearefinery™-tjänsten. Minskningen av återbetalningarna av de medel som beviljats av stiftelsen och deras kommande avslut kräver att en ny finansieringsmodell söks och genomförs under de kommande åren.
I går
Föregångaren till Uppfinningsstiftelsen, som grundades 1971, var Kulturfondens Uppfinnarkontor, vars arbete inleddes redan 1957 genom en donation av Maili Autio till Kulturfonden. Stiftelsen grundades för att stabilisera och expandera den växande verksamheten, och under årtiondena har den stött utvecklingen av uppfinningar från tusentals finska privatpersoner och nystartade företag till affärsverksamhet genom expertjänster och genom att bevilja finansiering på mellan 5 000 och 50 000 euro för uppfinnarprojekt, med en återbetalningsskyldighet om projektet lyckas.
Från och med 2014 överfördes Uppfinningsstiftelsens nationella och omfattande Tuoteväylä-tjänst till Uusimaa ELY-centralens ansvar, vilket senare integrerades i Tekes prestart-verksamhet. När statens finansiering överfördes till Tekes, slutade stiftelsen att finansiera uppfinningarnas utveckling. Stiftelsens rådgivande styrelse avskaffades, och utnämningen av stiftelsens styrelseledamöter hanteras nu av fyra bakgrundsorganisationer: Finlands Företagare, Finlands Uppfinnarförbund, Finlands Patentombudsförening och IPR University Center.
Mellan 2014 och 2020 har Uppfinningsstiftelsen följt med oro situationen för det finska innovationssystemet. Fortsättningen av Tuoteväylä-tjänsten som en del av ELY-centralens och Business Finlands verksamhet misslyckades, och tjänsten har sedan dess upphört. Som ett resultat har stödtjänster och rådgivning samt finansieringsmöjligheter för små företag och innovatörer utan företags-ID minskat avsevärt.