Keksintöjen rahoitus Suomessa
Keksintöjen ja innovaatioiden kehittäminen vaatii usein merkittäviä taloudellisia resursseja. Suomessa on monia tapoja saada rahoitusta keksintöjen kehittämiseen, olitpa sitten yksittäinen keksijä, aloittava yrittäjä, startup-yritys tai suurempi organisaatio. Tässä käydään läpi keskeisimmät rahoitusvaihtoehdot.
Julkiset rahoituslähteet
Julkinen rahoitus tarkoittaa yrityksille myönnettävää tukea liiketoiminnan kehittämiseen. Tukea voi saada tietyn prosenttiosuuden verran hankkeen kokonaiskustannuksista. Julkista rahoitusta tarjoaa julkinen sektori, ja se voi olla joko avustusta tai lainarahoitusta. Julkinen rahoitus vaatii haku- ja neuvotteluprosessia. Julkista rahoitusta myönnetään kehitys- ja innovaatiohankkeisiin, kansainvälistymiseen sekä investointeihin, jotka odotetaan tuottavan hyötyä Suomelle esimerkiksi työllisyyden, verotulojen tai viennin kasvun kautta. Tunnetuimpia julkisen rahoituksen kanavia Suomessa ovat Business Finland, ELY-keskukset, Finnvera ja EU-rahoitus.
Business Finland
Business Finland on valtion rahoitusorganisaatio, joka tarjoaa rahoitusta ja rahoituspalveluja tutkimukseen, tuotekehitykseen ja monenlaisiin liiketoiminnan kehittämisen tarpeisiin erityisesti pienille ja keskisuurille yrityksille. Se tarjoaa monenlaisia rahoitusinstrumentteja, kuten:
Tutkimus- ja kehitysrahoitus: Suuremmat projektit, joilla pyritään kehittämään uusia tuotteita, palveluja tai tuotantomenetelmiä.
Tempo-rahoitus: Nopeaan markkinaselvitykseen ja konseptin testaukseen.
Business Finlandin rahoitus on kilpailtua, joten on tärkeää valmistella hakemus huolellisesti ja varmistaa, että keksintö on potentiaalisesti kaupallistettavissa.
Business Finland – Rahoituspalvelut: Business Finland tarjoaa rahoitusta tutkimukseen, tuotekehitykseen ja monenlaisiin liiketoiminnan kehittämisen tarpeisiin erityisesti pienille ja keskisuurille yrityksille. Suuret yritykset ja tutkimusorganisaatiot voivat saada rahoitusta yhteisiin projekteihin pk-yritysten kanssa.
https://www.businessfinland.fi/suomalaisille-asiakkaille/palvelut/rahoitus
ELY-keskukset
ELY-keskukset tarjoavat alueellisia tukipalveluja ja rahoitusta pk-yrityksille. Ne voivat myöntää avustuksia esimerkiksi:
Kehittämisavustus: Suunnattu yrityksille, jotka haluavat kehittää tuotteitaan tai palveluitaan.
Yrityksen kehittämispalvelut: Konsultointi- ja koulutuspalveluja yritysten kehittämiseen.
ELY-keskusten tuki voi olla erityisen hyödyllistä pienille yrityksille ja yksittäisille keksijöille.
ELY-keskus – Yritysrahoitus: ELY-keskus pienten ja keskisuurten suomalaisten yritysten kehittämis- ja investointihankkeita. Tavoitteena on uuden liiketoiminnan luominen, pk-yritysten kasvun ja kansainvälistymisen edistäminen sekä yritysten innovaatiotoiminnan vahvistaminen. Yritysrahoitus koostuu avustuksista eri lähteistä. Suurimmassa osassa avustuksista on mukana Euroopan unionin rahoitusta.
https://www.ely-keskus.fi/yritysrahoitus
Leader
Suomessa on 52 Leader-ryhmää, näiden lisäksi Ahvenanmaalla toimii Leader Åland. Leader-ryhmät myöntävät rahoitusta yrittäjien, yhdistysten ja muiden yhteisöjen hankkeille.
Leader -rahoitus: Leader-rahoitusta voi hakea yleishyödylliseen kehittämis- tai investointihankkeeseen sekä yrityshankkeeseen. Tukea voi saada hankkeen mukaan 20–100 prosenttia kuluista. Rahoituksen yksityiskohdista tukiprosentteineen saat tietoa oman alueesi Leader-ryhmästä.
https://leadersuomi.fi/rahoitus
Starttiraha
Starttiraha on aloittavalle yrittäjälle maksettava harkinnanvarainen tuki, jonka tavoitteena on edistää uutta yritystoimintaa ja työllistymistä. Starttirahalla turvataan yrittäjän toimeentulo sinä aikana, jonka yritystoiminnan käynnistymisen ja vakiinnuttamisen arvioidaan kestävän – kuitenkin enintään 12 kuukauden ajan. Starttirahan myöntämisestä päättävät työ- ja elinkeinotoimistot sekä työllisyyden kuntakokeilussa mukana oleva kunnat.
https://tyomarkkinatori.fi/palvelut?q=starttiraha&k=1&m=0&y=1&pa=1&eo=4
Säätiöt ja rahastot
Säätiöt ja rahastot ry on suomalaisten apurahanjakajien yhdistys, Suomen ainoa säätiöiden etu- ja tukijärjestö. 230 jäsentä tukee vuosittain tiedettä, taidetta ja muuta yhteiskunnan kehittämistä yhteensä yli puolella miljardilla eurolla. Säätiöt myöntävät apurahoja hakemuksesta omien sääntöjensä määräämiin tarkoituksiin. Säätiöllä voi olla useita eri tukialoja, jotka voivat myös vaihdella vuosittain.
https://saatiotrahastot.fi/apurahan-hakijalle/
Finnvera
Finnvera tarjoaa rahoitusta yritystoiminnan alkuun, kasvuun ja kansainvälistymiseen sekä viennin riskeiltä suojautumiseen sekä tarjoaa rahoitusta yritystoiminnan alkuun, kasvuun ja kansainvälistymiseen sekä viennin riskeiltä suojautumiseen.
Yksityiset rahoituslähteet
Yksityinen rahoitus on yrityksille myönnettävää tukea liiketoiminnan kehittämiseen ei-julkisilta rahoittajilta. Yksityisen rahoituksen sijoituskohteina voivat olla erilaiset yritykset ja hankkeet. Esimerkiksi aloittavat yritykset voivat hyödyntää yksityistä rahoitusta oman toimintansa tukemiseen. Yksityistä rahoitusta tarjoaa rahoituslaitokset, pankit ja erilaiset sijoittajat sekä on mahdollista hankkia joukkorahoitus. On myös mahdollista, että yksityiset rahoittajat rahoituksen lisäksi antaa omaa asiantuntemustaan yrityksen käyttöön esimerkiksi haluamalla toimia yrityksen hallituksessa tai neuvonantajana.
Rahoituslaitokset ja pankit
Pankki on yleensä luonteva valinta aloittavan yrityksen ensisijaiseksi rahoittajaksi. Jos yritykseltä puuttuu pankin edellyttämiä vakuuksia, Finnveran alkutakaus voi olla ratkaisu pankkirahoituksen järjestymiseen. Yhdessä pankin kanssa Finnvera tarjoaa rahoitusratkaisut yrityksen alkuvaiheeseen.
https://www.finnvera.fi/alku-ja-kasvu/yritystoiminnan-aloittaminen
https://www.finnvera.fi/alku-ja-kasvu/testaa-ja-loyda-yrityksellesi-oikea-rahoitusratkaisu
Pääomasijoittajat ja enkelisijoittajat
Pääomasijoittajat ja enkelisijoittajat sijoittavat yksityistä rahaa lupaaviin keksintöihin ja yrityksiin. He eivät pelkästään tarjoa rahallista tukea, vaan myös arvokasta neuvontaa ja verkostoja. Pääomasijoittajien sekä enkelisijoittajien tapaamisissa on tärkeää osata pitchata ideansa hyvin ja osoittaa keksinnön kaupallinen potentiaali ja kasvumahdollisuudet.
Pääomasijoittajien ja enkelisijoittajien rahoitusmuodon erot ovat seuraavat:
Pääomasijoittajat
Pääomasijoittaminen on julkisesti noteeraamattoman yrityksen toiminnan rahoittamista. Pääomasijoittaja sijoittaa yrityksiin, joiden kehitysmahdollisuudet hän uskoo olevan hyvät. Tavoitteena on antaa yritykselle lisäarvoa ja edistää sen arvonnousua. Pääomasijoittajan ei ole tarkoitus jäädä yritykseen pysyväksi omistajaksi, vaan hän pyrkii irtautumaan yrityksestä sovitun suunnitelman mukaan.
Pääomasijoittajat sijoittavat rahastojen kautta rahaa lupaaviin keksintöihin ja yrityksiin. He eivät pelkästään tarjoa rahallista tukea, vaan myös arvokasta neuvontaa ja verkostoja. Suomessa Pääomasijoittajat (FVCA) kautta löytyy pääomasijoittajia.
FVCA – Pääomasijoittajat (paaomasijoittajat.fi) (englanninkieliset sivut)
Enkelisijoittajat
Enkelisijoittajiksi kutsutaan yksityisiä pääomasijoittajia, jotka sijoittavat kasvuyrityksiin pääsääntöisesti omia varojaan. Enkelisijoittajat tekevät yleensä sijoituksensa oman pääoman ehtoisesti. Lisäksi enkelisijoittajat voivat antaa osaamistaan sijoituskohteidensa käyttöön esimerkiksi hallituksen jäseninä tai auttamalla sijoituskohdetta kontaktiverkoston ja yhteistyösuhteiden luomisessa. Yrityksen uskottavuus saattaa lisääntyä enkelisijoittajan sijoituksen myötä.
Enkelisijoittajat sijoittavat pääasiassa omaa rahaa lupaaviin keksintöihin ja yrityksiin. He eivät pelkästään tarjoa rahallista tukea, vaan myös arvokasta neuvontaa ja verkostoja. Suomessa isoin enkelisijoittajayhteisö on FiBAN (Finnish Business Angels Network).
https://fiban.org/ (englanninkieliset sivut)
Joukkorahoitus
Joukkorahoitus on yhä suositumpi tapa hankkia rahoitusta keksinnöille. Alustat, kuten Mesenaatti ja Kickstarter, auttavat keksijöitä esittelemään ideansa suurelle yleisölle ja keräämään pieniltä sijoittajilta yhteensä merkittäviä summia. Onnistuakseen joukkorahoituskampanjassa on tärkeää valmistella houkutteleva ja selkeä esittely sekä aktiivisesti markkinoida kampanjaa.https://poliisi.fi/joukkorahoitus-ja-rahankeraykset
Kansainväliset rahoituslähteet
NATO DIANA
DIANA is the Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic, an organisation established by NATO to find and accelerate dual-use innovation capacity across the Alliance. (linkki englanninkielisille sivuille)
European Digital Innovation Hub (EDIH) -Network – The goal of the European EDIH network is to support the realization of the EU’s Digital Decade 2030 strategy. (linkki englanninkielisille sivuille)
https://robocoast.eu/en/european-digital-innovation-hub-edih-network/
European Innovation Council – Europe’s biggest deep-tech investor (linkki englanninkielisille sivuille)
https://eic.ec.europa.eu/index_en
EIC Pathfinder
Supporting research and deep tech projects with a high degree of scientific ambition and risk. investor (linkki englanninkielisille sivuille)
https://eic.ec.europa.eu/eic-funding-opportunities/eic-pathfinder_en
EIC Transition
Supporting maturation and validation of novel ideas from lab to business. A bridge between research and application development. investor (linkki englanninkielisille sivuille)
https://eic.ec.europa.eu/eic-funding-opportunities/eic-transition_en
EIC Accelerator
Supporting start-ups and small and medium-sized enterprises to develop and scale up to new markets or disrupt existing ones. investor (linkki englanninkielisille sivuille)
https://eic.ec.europa.eu/eic-funding-opportunities/eic-accelerator_en
Vinkkejä rahoituksen hakemiseen
Valmistaudu hyvin: Laadi selkeä ja tiivis liiketoimintasuunnitelma, jossa esittelet keksintösi, sen markkinapotentiaali ja rahoitustarve.
Hyödynnä verkostoja: Etsi neuvontaa ja tukea esimerkiksi startup-kiihdyttämöistä ja yrittäjäverkostoista.
Ole kärsivällinen ja periksiantamaton: Rahoituksen saaminen voi viedä aikaa ja vaatia useita hakemuksia, joten älä luovuta liian helposti.
Tunne rahoittajasi: Räätälöi hakemuksesi ja pitchisi kohderyhmän mukaan, olipa kyseessä julkinen organisaatio, yksityinen sijoittaja tai joukkorahoitusalusta.
Suomessa on monia mahdollisuuksia hankkia rahoitusta keksintöjen kehittämiseen. Julkiset rahoituslähteet, kuten Business Finland ja ELY-keskukset, tarjoavat merkittävää tukea, kun taas yksityiset sijoittajat ja joukkorahoitus voivat tarjota arvokasta lisärahoitusta ja asiantuntemusta. Myös lukuisat kehitysyhtiöt antavat neuvoja ja tukea rahoitusasioiden hoitamiseen. Tärkeintä on valmistella hakemukset huolellisesti, hyödyntää olemassa olevia verkostoja ja olla valmis esittelemään keksinnön kaupallinen potentiaali.